Call us

Groepsreis naar Madagaskar

Deze reis afdrukken
Prijs vanaf 
€ 5995 euro p.p.
Deze groepsreis is kant en klaar voor jou uitgestippeld.
Toeslag vanaf 995 euro single supplement .
01/09/2025
tot en met
15/09/2025
  #natuur    #actief    #cultuur    #beestig  
@Afrika
Wil jij deze onvergetelijke vakantie ook beleven in Madagaskar?

Madagaskar

Ontdek de schoonheid van dit prachtige stukje Afrika tijdens onze groepsreis naar Madagascar. Geniet van de indrukwekkende natuurlijke schoonheid die dit land te bieden heeft. Ondanks dat Madagascar deel uitmaakt van het Afrikaanse continent, kan het worden gezien als een uniek werelddeel op zich. Het is namelijk een van 's werelds grootste eilanden, gelegen ten oosten van Afrika. Als je vakantie viert in Madagascar, zul je naast typisch Afrikaanse kenmerken ook invloeden uit Azië tegenkomen. Door de enorme omvang van het land, meer dan 1.500 kilometer lang en bijna 600 kilometer breed, krijg je de gelegenheid om door diverse landschappen te reizen. Ga mee naar Madagascar en laat je verwelkomen door de gastvrije bevolking!
Hier komt de map

Dag 1
BRUSSEL
Vandaag vertrekken we naar Madagaskar, onze vlucht vertrekt om 19.05u met aankomst in Addis Ababa om 06.00u de 23e, verder om 08.50u met aankomst in Antananarivo om 13.40u.
Dag 2
ANTANANARIVO

Bij aankomst om 13.40u worden we onthaald door onze chauffeur/rgids, deze brengt ons naar het hotel, de rest van de dag heb je vrije tijd.

Avondmaal en overnachting in het Radisson Blu Antananarivo 5*, in een superieure kamer.

Dag 3
ANDASIBE
Na het ontbijt rijden we naar het tropische regenwoud van Andasibe, het meest bezochte regenwoud van Madagaskar. Tijdens de rit genieten we van de prachtige groene landschappen met rijstterrassen, watervalletjes en spectaculaire valleien. Aankomst rond lunchtijd, die we nuttigen in een restaurant aan de rand van het park.

In de namiddag bezoeken we het lemureneiland, dat gelegen is op een tiental kilometer van het dorpje Andasibe langs de aardebaan die naar het nationaal park van Mantadia loopt. Deze toeristische attractie maakt het mogelijk enkele lemuursoorten van dichtbij te   observeren en fotograferen. Om het eilandje te bereiken, nemen we een kano. Begeleid door een lokale gids maken we een wandeling op het eiland. Op het hoofdeiland kunnen we 3 lemuursoorten zien, waaronder de kleine bamboelemuur (hapalemur   griseus), de bruine lemuur (fulfvus fulvus) en de gekraagde lemuren (varecia variegata) en op een nabijgelegen eiland kunnen we de mooie goudkleurige gediadeemde sifaka (Propithecus diadema) observeren. Het oorspronkelijk doel van dit reservaat was gekwetste lemuren te verzorgen vooraleer ze terug in het regenwoud los te laten. Door de jaren heen zijn ze langer op het eiland gebleven en werden er kleintjes geboren en is het project uitgegroeid tot een populaire toeristische uitstap. De lemuren worden hier gevoed door het personeel van het reservaat, maar ze leven in een natuurlijke omgeving van eucalyptusbomen en guavastruikjes. Door de frequente aanwezigheid van toeristen op het eiland vrezen de dieren de mens niet meer en kan men ze gemakkelijk benaderen en fotograferen.  

’s Avonds gaan we op avondwandeling want zodra de avond valt, komen de nachtdieren tot leven. Tijdens deze avondwandeling krijgen we de kans deze fascinerende wereld te ontdekken. Met de hulp van een natuurgids zal je o.a. de dwergmuismaki (Microcebus   Murinus), ’s werelds kleinste primaat, kunnen observeren. Dit klein lemuurtje weegt slechts 50 gram en is niet veel groter dan een muis. Talrijke kameleonsoorten, die overdag moeilijk te zien zijn, vindt men moeiteloos na de zonsondergang. We maken eveneens kans kleurrijke kikkertjes (Mantella, Mantidactylus en Boophis), zeldzame insecten en ook de bladstaartgekko, de   koning van de camouflage (Uroplatus Sikorea) te zien. Met een beetje geluk komt u ook de boa van Madagaskar (Sanzinia Madagascariensis) tegen. Dankzij de vreemde natuurgeluiden van de nachtdieren wordt de avondwandeling een spannende uitstap voor iedere natuurliefhebber.

Avondmaal en overnachting in het Cyperus hotel 3*.
Dag 4
ANDASIBE
Vandaag gaan we wandelen in het Andasibe NP.  Dankzij de enorme biodiversiteit, een degelijke hotelinfrastructuur en de nabijheid van de hoofdstad is het nationaal park van Andasibe, ook het Speciaal Reservaat van Analamazaotra genaamd, het meest bezochte   regenwoud van Madagaskar. Dit park is de beste plaats om o.a. de grootste der lemuren, de Indri Indri te observeren. In het nationaal park van Andasibe kunnen we ook de fotogenieke goudkleurige gediadeemde sifaka’s zien. Dankzij een ecologisch   project ter bescherming van deze zeldzame lemuursoort werden een tiental jaar geleden enkele van deze dieren in het park geïntroduceerd. Vandaag is de populatie gediadeemde sifika’s flink gestegen en vormen ze verschillende groepen die men tijdens een wandeling kan spotten. De kleinere bamboe lemuren en de talrijke  bruine lemuren kan men hier ook observeren. Naast de 11 lemuursoorten telt   het park 119 vogelsoorten en 39 reptielsoorten, waaronder 6 kameleonsoorten. Ook de flora van Andasibe is indrukwekkend en telt meer dan 1.200 verschillende planten en bomen, waarvan meer dan 100 orchideesoorten en talrijke varen- en palmsoorten die men tijdens een wandeling kan zien. Een gespecialiseerde natuurgids geeft ons alle uitleg over het fascinerende regenwoud van Madagaskar.

In de namiddag bezoeken we het dorpje in de buurt. De inwoners van dit dorp behoren tot de Betsimisaraka-bevolking, de op één na belangrijkste bevolkingsgroep van Madagaskar. Ze leven aan de oostkant van Madagaskar in een uitgestrekt gebied dat van het   Noorden tot bijna volledig het Zuiden van het eiland loopt. De Betsimisaraka leven vooral van landbouw en visvangst. Het klimaat in deze vochtige en warme streek is ideaal voor de lokale rijstproductie, maar ook voor de productie van de meest uitgevoerde specerijen zoals vanille, kaneel, kruidnagel en peper. De heerlijke lychee die u met Kerst degusteert komen eveneens uit deze streek. De bevolking van Andasibe leeft, dankzij haar ligging vlak bij de nationale parken en natuurreservaten grotendeels van toerisme.   Tientallen natuurgidsen en honderden hotelbedienden zorgen hier voor de duizenden toeristen die vanuit de hele wereld naar Andasibe afreizen. Tijdens de wandeling door dit authentiek dorpje bezoeken we o.a. het oude station, de overdekte lokale markt en het schooltje dat in het centrum van het dorp ligt.

Avondmaal en overnachting in het Cyperus hotel 3*.
Dag 5
ANTSIRABE
Vandaag rijden we terug richting hoofdstad en neemt dan de RN7 die naar het Zuiden gaat. De eerste etappe van de Route Nationale 7 (RN7) loopt grotendeels langs het Ankaratra Gebergte en brengt ons naar de mooiste stad van Madagascar, Antsirabe. De rode, laterietkleurige huisjes contrasteren met de groene tinten van de rijstterrassen. Langs de weg zien we de indrukwekkende familiegraven van de Merina bevolking. Het aangename contact met de mensen van de hoogplateaus maakt er een onvergetelijke rit van.

In Ambatolampy, langs RN 7, vind je veel garages en andere metaalwerkplaatsen. De auto-onderdelen van aluminium en andere huisraad, zoals kapotte pannen en bestek, gaat naar de pannenfabricage. Het aluminium heeft een laag smeltpunt (600 graden), waardoor het op een gewoon vuurtje gesmolten kan worden. De pannen worden in heel Madagaskar gebruikt. Hier stoppen we even om de procedure te zien van de fabricage.

Avondmaal en overnachting in het Royal Palace hotel 3* in de nieuwe suites.
Dag 6
ANTSIRABE
De Vakinankaratrastreek is de belangrijkste landbouwstreek van Madagaskar. Deze streek produceert voedsel voor een groot deel van het eiland. Naast voedsel produceert de streek ook gerst voor de brouwerij die het nationale THB -bier brouwt en tabak voor   de lokale sigarettenmerken West, Good Look en Life! Voor deze uitstap verlaat u de asfaltbaan om via een degelijke aardebaan het platteland in te rijden. Het reliëf in de mooie landschappen getuigt van vroegere vulkanische activiteit.  

Op een 20 -tal kilometer van Antsirabe ligt het Tritriva kratermeer dat 8000 jaar geleden ontstaan is na een vulkanische uitbarsting. Het meer is gelegen in de Mont Tritriva op een hoogte van 1738m. Van hieruit genieten we van een mooi uitzicht op het 160m diepe kratermeer en de uitgestrekte landschappen van de Vakinankaratrastreek. De rijstvelden en de pittoreske Merinadorpjes zorgen   voor een kleurrijk tafereel.

Onderweg naar het meer bezoeken we een typisch Merina dorpje. De lokale bevolking leeft hier nog op traditionele wijze en de beroepen zijn nog heel ambachtelijk. Met een beetje geluk kunnen we het atelier bezoeken waar men de zeboekarren bouwt.

Avondmaal en overnachting in het Royal Palace hotel 3* in een nieuwe suite.
Dag 7
AMBOSITRA
De landschappen tussen Ambositra en Ranomafana zijn net postkaartjes. Tijdens deze rit verlaten we de provincie Antananarivo en haar Merina bevolking voor de provincie Fianarantsoa. Hier leven de Betsileo. Hun indrukwekkende rijstterrassen getuigen van hun landbouwvaardigheden.

Vóór de lunch brengen we nog een bezoek aan de kleurrijke lokale markt van Ambositra. Dit is de grootste markt van de hooglanden en strekt zich over kilometers uit langs de RN7. In de namiddag rijden we door tot Ranomafana.

Avondmaal en overnachting in het Thermal hotel 4*.
Dag 8
RANOMAFANA
Vandaag maken we een wandeling door het Nationaal park van Ranomafana, Het nationaal park van Ranomafana is gelegen aan de Namoronarivier, op 400km van de hoofdstad Antananarivo. Dit nationaal park werd opgericht in 1991, 5 jaar na de herontdekking   van de gouden bamboelemuur (Hapalemur Aureus) die er sinds 1920 niet meer gezien was en waarvan men dacht dat hij uitgestorven was.

Het tropisch regenwoud van Ranomafana is een parel van biodiversiteit. Hier vindt men 12 verschillende lemuursoorten, 115 vogelsoorten, 90 vlindersoorten, 98 amfibiesoorten en 62 reptielsoorten. Het Valbio centrum van Ranomafana is het belangrijkste onderzoekcentrum van Madagaskar. Elk jaar ontdekken biologen uit de ganse wereld hier nog nieuwe planten- en diersoorten. Tijdens de wandeling gaan we o.a. op zoek naar de verschillende soorten bamboelemuren en de mooie Milne-Edwards' Sifaka, die in dit regenwoud leeft.

Het regenwoud van Ranomafana is een heuvelachtige jungle met talrijke riviertjes, brugjes en watervallen. Het park telt duizenden endemische planten waaronder een groot aantal varens, palmbomen en orchideeën. In de late  namiddag maken we een wandeling in het Tanaladorpje Ranomafana. We bezoeken de lokale markt en wandelen naar de Namoronarivier en de warmwaterbronnen waaraan Ranomafana haar naam te danken heeft.

Avondmaal en overnachting in het Thermal hotel 4*.
Dag 9
RANOHIRA
Vanuit Ranomafana rijden we via de Betsileo hoofdstad Fianarantsoa naar Ambalavao, de laatste stad van de hoogplateaus. We brengen een bezoek aan een atelier van handgeschept papier, daarna brengen we een bezoek aan het reservaat van de ringstaartlemuren van Anja. Het dorpsreservaat van Anja is een succesvol ecologisch project dat sinds haar oprichting   verschillende internationale prijzen won. 20 jaar geleden telde de populatie ringstaartlemuren in het woud rond Anja slechts 150 lemur en  deze populatie verzwakte snel. Ontbossing en jacht was de grootste bedreiging voor deze primaten. Het oprichten van dit project had als doel de lokale bevolking duidelijk te maken dat de aanwezigheid van ringstaartlemuren een bron van inkomsten kon betekenen en dat hetbeschermen van deze dieren zowel op ecologisch als economisch vlak belangrijk kon zijn.

Dankzij het succes van het project zijn er vandaag meer dan 600 ringstaartlemuren in het woud rond Anja en jaarlijks worden in   september tientallen kleintjes geboren. Een korte wandeling door dit woud volstaat om deze schattige lemuurtjes te observeren. Na het bezoek aan Anja rijden we verder naar Ranohira.

Tijdens dit mooi traject begint het klimaat en de vegetatie stilletjes aan te veranderen.  Het wordt warmer en droger naarmate we naar het Zuidwesten rijden. Dit alles heeft zijn invloed op de landschappen die enorm variëren tijdens deze rit. Na een tweetal uur rijden   later passeren we Ihosy, de hoofdstad van de beruchte Bara stam. De weg klimt naar het vlakke Plateau de l’Horombe en iets later komen we aan in het Colorado van Madagaskar, Het Massief van Isalo. Een heel mooie rit die ons naar een ander hoogtepunt van het Rode Eiland brengt.

Aankomst in de late namiddag in Isalo Rock Lodge 4* in een superior kamer.
Dag 10
ISALO NP
Het nationaal park van Isalo (81.540   ha) is een indrukwekkend zandsteenmassief uit het Jurassic tijdperk. De door wind en regen geërodeerde rotsen vormen prachtige Westernlandschappen waardoor de streek wel eens het Colorado van Madagaskar genoemd wordt. Tijdens een wandeling in deze sublieme omgeving van canyons en riviertjes kan men een unieke fauna en flora observeren.

Van de 7 endemische lemuursoorten die in dit park leven, zijn de ringstaartlemuurtjes wellicht de bekendste. Vogelliefhebbers zullen er o.a. de Bensoni Monticolla of Bensoni rotsmerel willen zien omdat dit vogeltje buiten het park nergens anders ter wereld te zien is! Van de 80 andere vogelsoorten die in dit park leven is ongeveer de helft endemisch aan Madagaskar. Tussen de droge vegetatie van het Isalo Massief zal men ook enkele interessante reptielsoorten of ongevaarlijke slangen of schorpioenen kunnen observeren. Ook   de   flora   van   dit   gebied   is uniek. Van de 400 plantensoorten die er aanwezig zijn, staan de bekende Olifantsvoeten (Pachipodium Rosulatum), de endemische Kalanchoë vetplanten en verschillende medicinale planten zoals de Aloë’s op het verlanglijstje van de bezoeker.

Avondmaal en overnachting in Isalo Rock Lodge 4*.
Dag 11
IFATY
Dit traject is het laatste deel van de Route Nationale 7. We rijden door een heel arme streek en dat ziet men aan de hutjes waarin de lokale bevolking leeft. Onderweg zien we de indrukwekkende Mahafaly en Vezo graven die rijkelijk versierd zijn. Deze bevolkingsgroepen uit deze streek investeren liever in hun graf dan in een huis, want van het graf geniet je langer!

In de namiddag maken we een wandeling in het nationaal park van Zombiste Vohibasia. Het nationaal park van Zombitse Vohibasia is gelegen langs de Route Nationale 7 tussen het prachtige Isalo Massief en de drukke havenstad Tuléar ten Zuidwesten van   Madagaskar. Dit  park bestrijkt een oppervlakte van 36.308 ha en is een geïsoleerd tropisch droog woud met een unieke fauna en flora. Zombitse Vohibasia staat helemaal bovenaan het verlanglijstje van elke ornitholoog, dankzij de aanwezigheid van 60   vogelsoorten, waarvan de helft endemische en zeldzame soorten zijn. Ook op gebied van lemuren is dit park een absolute topper. Het park telt 8 verschillende lemuursoorten, waarvan 1 soort endemisch is aan het park. Men kan er vaak enkele grote groepen Verreaux Sifaka of witte dansende lemuren observeren en in de holte van de bomen vindt men er ook wel eens het schattige Zombitse Sportive lemuurtje, een nachtelijke lemuursoort dat men enkel in dit nationaal park kan zien.

Ondanks dat deze streek heel droog is, is de flora van Zombitse Vohibasia boeiend.  In dit park groeien reusachtige baobabs,   indrukwekkende wurgvijgen (strangler figs) en talrijke endemische bomen en planten van de Euforbiaceae familie   (wolfsmelkachtigen). In het najaar kan men er prachtige orchideeën zien.

Avondmaal en overnachting in Les Dunes Ifaty 3*.
Dag 12
IFATY
Deze morgen bezoeken we het baobab woud. De botanische en ornithologische tuin Reniala is een klein privéreservaat van 60ha,   gelegen nabij het toeristischkustdorpje Ifaty – Mangily. In deze streek is ontbossing een groot probleem, maar dankzij dit initiatief   werd een prachtig stukje stekelwoud gered. Het reservaat telt honderden verschillende plantensoorten, waaronder enkele indrukwekkende  baobabs en verschillende endemische medicinale planten (o.a. Aloës en Euphorbiaceae) die vandaag nog gebruikt worden door de lokale Vezo bevolking. Naast de spectaculaire flora staat dit park ook gekend voor de aanwezigheid van zeldzame   vogelsoorten. Ornithologen zien Reniala als een absolute topper.

Samen met onze lokale gids ontdekken we alles over de fauna en flora van dit reservaat. In de namiddag maken we een prauwtoch op de lagune van Ranobe. Per traditionele Veza vissersprauw varen we via de lagune van Ranobe terug naar het hotel. Dit is een rustige en idyllische afsluiting van een prachtige dag aan de kust.

Avondmaal en overnachting in Les Dunes Ifaty 3*.
Dag 13
TULEAR
Na het ontbijt nog wat vrije tijd tot aan onze transfer naar de luchthaven van Tulear, daar nemen we de binnenlandse vlucht naar Antananarivo om 14.40u met aankomst om 16.30u, hier wacht onze gids ons op voor de transfer naar het hotel.

Avondmaal en overnachting in het Radisson Blu Antananarivo 5*, in een superieure kamer.
Dag 14
ANTANANARIVO
Tijdens deze city tour gaan we o.a. naar het hoogste punt van de hoofdstad, waar we kunnen genieten van een indrukwekkend uitzicht over de “stad der   duizend”. Vervolgens maken we een ritje door het commercieel centrum met zijn drukke markten en mooie boulevards. We rijden tot het prachtige Gare de Soarano, het station dat tussen 1908 en 1910 gebouwd werd door de Franse architect Fouchard. Het dorpje Ambohimanga of “Blauwe Heuvel” is gelegen op 21 km ten Noorden van  Antananarivo en was ooit   de hoofdstad van Madagascar. Vandaag is het enkel nog een pittoresk dorpje en behoort Het Koninklijk Paleis van Ambohimanga tot het Werelderfgoed van UNESCO. Toeristen bezoeken deze plaats om iets bij te leren over de periode van de koningen en koninginnen van Madagascar, maar voor de lokale Merina bevolking is deze plaats een heilige site. In de tuinen van het paleis worden nog regelmatig zeboes, eenden of kippen geslacht als offer aan de Koning Andrianampoinimerina. Het paleis werd   gebouwd uit   Palissanderhout volgens het “Trano Kotona” -model van de traditionele huisjes van de hoogplateaus uit de 18   de eeuw. Het is een primitieve constructie en het paleis telt slechts 1 kamer, maar elk object en elke plaats heeft zijn betekenis. Naast dit paleis staat   het zomerpaleis van de koninginnen dat later gebouwd werd de Fransman Jean Laborde, minaar van de konin gin Ranavalona I. Dit gebouw met balkonnetjes is duidelijk meer van Europese stijl en is tot vandaag de dag nog het model van de huisjes die we in de talrijke dorpjes op de hoogplateaus hebben gezien. Deze 2 paleizen zijn omringd door oude ficussen en jacaranda’s. In de mooie   tuinen treffen we Aloë’s, Euphorbia’s en Agaven en met een beetje geluk zien we de kleurrijke gekko’s en kameleons die in alle vrijheid op deze unieke site leven.  

Deze interessante uitstap is een combinatie van geschiedenis, cultuur en natuur. Samen met een lokale gids maken we een wandeling en komen we alles te weten over de geschiedenis van Madagascar ten tijde van de koningen en koninginnen alsook de eeuwenoude tradities van de lokale bevolking van de hoogplateaus.

Avondmaal en overnachting in het Radisson Blu Antananarivo 5*.
Dag 15
ANTANANARIVO
Na het ontbijt nog wat vrije tijd tot aan jullie transfer naar de luchthaven, jullie vlucht vertrekt om 14.50u met aankomst in Addis Ababa om 19.30u.
Dag 16
BRUSSEL
Jullie aansluitende vlucht vertrekt om 01.00u met aankomst in Brussel om 07.15u.

Praktische info

Zomer +1, Winter +2
Malagasisch en Frans
Internationale reispas, visum
Madagascar Ariary
 

Inbegrepen

 • internationale en lokale vluchten
 • fastlane en diamond lounge in Brussel
 • alle excursies inbegrepen die vermeld zijn in het programma
 • Nederlandstalige begeleiding van Brussel tot Brussel
 • alle transfers en vervoer in AC bus
 • vol pension
 • verblijf in de vermelde hotels
 • een handig reisboek per kamer

Niet inbegrepen

 • persoonlijke uitgaven
 • visum
 • verzekeringen
 • dranken
 • tips
Wil jij deze onvergetelijke vakantie beleven in Madagaskar?

De omgeving

Madagascar1
Madagascar2
Madagascar3
Madagascar4

Ervaring van een medereiziger

Madagaskar bleef ons verbazen. Dag na dag. De natuur is werkelijk ongewoon en zo verrassend. Ook de groepservaring is ons heel erg bevallen. In groep beleef je het anders, beter, rijker. De begeleiding van plaatselijke gidsen maakten deze reis tot een onvergetelijke ervaring. Zeker aan te raden.
Ga je mee van 01/09/2025 tot en met 15/09/2025 naar Madagaskar?
Haast je want de plaatsen zijn beperkt.Persoonlijke droomreizen

Bekijk onze mooiste bestemmingen

De op deze website opgenomen reizen zijn voorbeeldreizen, waarbij de opgegeven vanafprijzen, richtprijzen zijn voor dit specifieke programma. Let wel, deze richtprijzen zijn steeds EXCLUSIEF de prijs voor de vluchten.

Wij maken jouw vakantie op maat! Boek nu jouw droomvakantie.

Volg ons


                     All rights reserved - Horizon Select - algemene voorwaarden - privacy policy - duurzaamheid - partner worden
edit afsluiten