Call us
Deze reis afdrukken
Vanaf € 3469
Deze reis is een voorbeeld hoe jouw vakantie er kan uitzien. Wij maken elke reis op maat volgens jouw wensen.
  #natuur    #actief    #avontuur  
@Azië
Wil jij ook deze onvergetelijke vakantie beleven?

Sri Lanka

Sri Lanka herontdekt


Heb je al wat van Sri Lanka gezien, maar wil je meer? Dan is deze rondreis echt iets voor jou.

Sluit aan bij een groep mensen met eenzelfde liefde voor het land, de cultuur en natuur. We reizen met eigen gids naar bijzondere plaatsen in Sri Lanka die standaard niet aangeboden worden in reisprogramma's.

Sta verwonderd bij de meren van Wilpattu National Parc en maak er de grootste kans om luipaarden te zien. Ontdek werelderfgoed zoals de historische steden Anuradhapura en Polonnaruwa. We bezoeken de beste archeologische sites van het land ook al zijn dat niet de meest bekende. Durf jij je onder te dompelen in de helende modder van de warmwaterbronnen van Kinniya? Geniet jij mee van de onder-water natuurpracht tijdens het whale watching?

Klik en bekijk het volledige programma.

Hier komt de map

Dag 1
LUCHTHAVEN – COLOMBO

Vandaag begint je rondreis naar Sri Lanka.

Dag 2
NEGOMBO

Aankomst op de luchthaven van Colombo. Na het onthaal op de luchthaven gaan we naar ons eerste hotel, om wat te rusten of  te verfrissen. Na de lunch verkennen we per motorboot de lagune met de mangroves. Het Muthurajawela moeras begint bij de Negombo lagune en ligt verspreid over 6.000 hectare, het noordelijk deel werd uitgeroepen tot reservaat. De dagelijkse vloed brengt zoutwater vanuit de oceaan in het moeras. Dit zorgt voor het brakke water van het moeras, waardoor er een grote diversiteit is in planten- en dierenleven. In het moeras, mangrove bossen en graslanden kunnen we onder andere veel vissen, vogels, krokodillen en watervaranen zien. Daarnaast leven er Indische brilcobra’s, tijgerpythons, Indische Sterschildpad en de vissende kat.

Avondmaal en overnachting in het Jetwing Beach Hotel 5*.

Dag 3
NEGOMBO – YAPAHUWA - ANURADHAPURA
Na het ontbijt gaan we op verkenning in Negombo waar we het Hollands Kanaal zien en waar we de kleurrijke catamarans zien binnenvaren die er ’s morgens hun  vangst aan wal brengen. Ook bezoeken we de vismarkt. Daarna rijden we naar Yapahuwa, ook wel het kleine Sigiriya genoemd.  Van alle oude ruïnes in het land wordt de site van Yapahuwa  beschouwd  als één van de beste archeologische sites in het land, ondanks het feit dat het niet bekend is bij de meeste bezoekers. Er is zelfs het gerucht dat ze belangrijker is dan The Rock Fortress in Sigiriya. Daarna rijden we verder naar onze volgende halte voor de komende dagen, namelijk Anuradhapura.

Avondmaal en overnachting in het Lake Forest hotel 4*.
Dag 4
WILPATTU NP - ANURADHAPURA

’s Morgens gaan we naar het Wilpattu National Park dat bestaat uit verschillende meren met daartussen uitgestrekte graslanden afgewisseld met struikgewas. Daar maken we een jeepsafari door het park om het grote wild te spotten. We hebben een grote kans om hier een luipaard te zien. Het park is ook bekend vanwege de olifanten, beren en andere zoogdieren. Naast de genoemde zoogdieren komen hier ook diverse zeldzame vogel- en vlindersoorten voor. Onze deskundige gids zal ons er alles over vertellen. Daarna bezoeken we  Anuradhapura, deze historische stad is een van de hoofdsteden van het oude Sri Lanka. Tegenwoordig is het door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. We vinden hier nog zeer goed bewaard gebleven ruïnes van de tempels en paleizen van deze bijzondere stad die tot de langst bewoonde plaatsen ter wereld behoort. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de Ruwanweli Saya Stupa, de Thuparama dagoba en de heilige bhodi-boom. De legende wil dat deze boom 2250 jaar geleden is geplant uit een takje van de oorspronkelijke boom waaronder Boeddha zijn verlichting bereikte.

Avondmaal en overnachting in het Lake Forest hotel 4*.
Dag 5
MIHINTALE - KINNIYA - TRINCOMALEE

Deze morgen bezoeken we Mihintale dat zich op ca. 11 km ten noordoosten van Anuradhapura bevindt in een groen heuvellandschap. Het is een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor de boeddhisten op Sri Lanka. Op het Poson-feest, bij volle maan in juni, trekken duizenden pelgrims naar Mihintale om de komst van het boeddhisme op het eiland te herdenken. Zij beklimmen dan de 1840 lage en brede treden van platte, granieten stenen die op de helling zijn gelegd om lotusbloemen en jasmijnen te brengen naar de plek waar prins Mahinda in 247 v.Chr. de beroemde ontmoeting had met koning Devanampiya Tissa.  Daarna rijden we verder richting oostkust, naar Trincomalee. Onderweg stoppen we aan de warmwaterbronnen van Kinniya, deze bestaan uit zeven verschillende bronnen, ieder met zijn eigen temperatuur. De bodem van de bronnen bestaat uit kwarts, waardoor het water helder en niet modderig is. Er wordt beweerd dat het water helende eigenschappen heeft tegen verschillende huidaandoeningen, artritis en reuma. Men gaat er vanuit dat de heetwaterbronnen uit de tijd van Koning Ravana zijn (ca. 5000 jaar geleden), waar ze onderdeel waren van een groot Boeddhistisch complex.

Avondmaal en overnachting in het Trinco Blu by cinnamon 4*.

Dag 6
TRINCOMALEE

Vroeg in de morgen gaan we op walvissafari, deze regio is gekend als hotspot vanwege de grote populatie van blauwe vinvissen en potvissen. De ideale tijd in Trincomalee voor whale watching is van juni tot september. Maar mochten de walvissen toch nog niet in de buurt zijn dan hebben we als alternatief een uitstap naar Pigeon Island voorzien. We varen dan vanaf het strand met een bootje naar Pigeon Island, dat op ongeveer 15 minuten ligt. Pigeon Island wordt omringd door een hagelwit poederstrand en een azuurblauwe zee met koraal waar felgekleurde vissen doorheen schieten. Ga je naar het eiland, vergeet je snorkelgerief  dan niet. Het zou jammer zijn als je deze kleurrijke onderwaterwereld moet missen. In de namiddag bezoeken we de Koneswaram tempel, deze is te bereiken via Fort Frederick en ligt bovenop de Swami rots. De Hindoe tempel, ter ere van de god Shiva, heeft een oude historie. De plek werd 2400 jaar gebruikt voor verering. De originele tempel werd in 1623 vernietigd door de Portugezen voor de bouw van Fort Frederick. In 1952 werd de tempel herbouwd. Deze tempel is een van de rijkste, belangrijkste en meest bezochte in Azië.  

Avondmaal en overnachting in het Trinco Blu by cinnamon 4*.

Dag 7
POLONNARUWA - DAMBULLA
Vandaag brengen we een bezoek aan de historische stad Polonnaruwa, hoofdstad van de 11de tot de 12de eeuw, en toen al voorzien van een perfect irrigatiesysteem. Deze stad lag gedurende meer dan 600 jaar verscholen onder het bladerdak van de jungle, en straalt nog steeds een mysterieuze sfeer uit. Polonnaruwa werd in het jaar 1070, na Anuradhapura, de tweede hoofdstad van het oude Sri Lanka. Tegenwoordig vinden we hier prachtige ruïnes van de ooit zo schitterende tempels en paleizen. De mooiste zijn de Vadatage en de Gal Vihara met zijn vier enorme boeddha’s die ieder uit één steen gehouwen zijn. Hier vinden we ook de mooiste maanstenen van het eiland. In 1982 werd Polonnaruwa uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. In de namiddag bezoeken we de tempel van Dambulla. Deze tempel is beroemd om zijn vijf grottempels en ligt hoog op een rots. Het zijn vijf grotten waarvan de eerste drie grotten groter, beter bewaard gebleven  en mooier zijn dan de overige twee. De grotten dateren uit de 1e eeuw voor Christus. De wanden van alle vijf de grotten zijn bedekt met Boeddhistische wandschilderingen en er zijn meer dan 130 boeddha-beelden en beelden van goden en koningen. Er leeft hier ook een apenfamilie die vooral bekend is om hun vele apenstreken.

Avondmaal en overnachting in het Jetwing Lake hotel 5*.
Dag 8
SIGIRIYA – MINNERIYA NP

Vroeg in de ochtend beklimmen we de leeuwenrots van Sigriya omdat het dan nog niet zo heel warm is. Deze rots steekt  zo’n 200 meter boven het jungle landschap uit. De echte helden beklimmen ook het laatste stuk, daar waar ooit het kasteel van koning Kassapa boven op de rots stond. Deze beklimming van de Sigiriya leeuwenrots is pas echt een avontuur! De klim naar boven wordt dubbel beloond: allereerst genieten we van een prachtig uitzicht over de jungle én we zien één van de grootste antieke kunstschatten van Sri Lanka: de eeuwenoude fresco’s van de 21 wolkenmeisjes. Hierna bezoeken we een batikshop. Batikken is een manier om een geweven stof met verf van een decoratie te voorzien. Om te batikken wordt de stof eerst gedeeltelijk met was beschilderd. De behandelde delen kunnen geen verf opnemen. Na het verven wordt de was verwijderd. Geavanceerde batik bestaat uit verschillende kleurgangen, waarbij tussen de verfbaden door de was (deels) wordt verwijderd of opnieuw wordt aangebracht. Doordat er kleine barstjes in de was komen, treedt er vaak een soort craquelé-effect op. In de namiddag gaan we op jeepsafari naar Minneriya NP. Dit is het bekendste park van de culturele driehoek en het ligt rond het Minneriya reservoir. Het park beslaat een gebied van 8889 hectare en rond het reservoir liggen moerasgebieden, bossen en heuvels. In 1997 werd het gebied tot Nationaal Park uitgeroepen. In het park hebben we een goede kans om wilde olifanten te zien. In de zomer vindt hier ‘The gathering’ plaats, de grootste concentratie van wilde Aziatische olifanten ter wereld. Ook buiten het seizoen is de kans om olifanten, maar ook herten, wilde buffels, zwijnen, krokodillen en talloze vogels, te zien erg groot.

Avondmaal en overnachting in het Jetwing Lake hotel 5*.

Dag 9
MATALE - KANDY

Deze morgen rijden we naar Kandy met onderweg een bezoek aan een kruidentuin in Matale, waar men toont hoe de specerijen, die men dagelijks in de keuken gebruikt, in werkelijkheid groeien in de natuur. Ook toont men de geneeskrachtige mogelijkheden van verschillende kruiden en kunnen we eventueel genieten van een massage met geneeskrachtige kruidenolie.  In de namiddag  maken we een leuke wandeling in de botanische tuinen van Peradiniya. Hier zien we een boom, geschonken door Koning Albert I van België. Ook is een deel van de tuin gekend voor de grote populatie vliegende honden (grootste vleermuizensoort) en voor de grote verscheidenheid aan orchideeën.  In de vooravond bezoeken we de Tempel van de Tand of Sri Dalada Maligawa, dit is Sri Lanka’s belangrijkste Boeddhistische heiligdom. In de tempel wordt de heilige tand van Boeddha bewaard, die werd weggenomen van zijn overblijfselen na zijn crematie in India en Sri Lanka binnengesmokkeld werd, waar hij uiteindelijk in Kandy terecht kwam. Daar werd er binnen het koninklijke paleizencomplex een tempel voor gebouwd, waarin hij veilig bewaard kon worden. Heel Kandy, en dus ook de Tempel van de Tand, zijn UNESCO Werelderfgoed-sites.

Avondmaal  en overnachting in het Cinnamon Citadel hotel 4*.
Dag 10
PINNAWELA - GAL OYA

In de voormiddag bezoeken we Pinnawela, een landelijk dorpje dat vooral bekend is om haar olifantenweeshuis. In 1975 werd dit opvanghuis gesticht voor de opvang van gewonde en verweesde olifanten. Vandaag is de bevolking van het huis uitgegroeid tot één grote familie. Het aantal olifanten nam toe tot de 70 olifanten die er op dit moment wonen. Dit is inclusief de babyolifantjes die vanuit verschillende delen van het land komen, of hier geboren zijn in het fokprogramma. Twee keer per dag wandelen de olifanten naar de rivier voor een verkoelend bad. Een unieke ervaring die we niet mogen missen!  Daarna volgt onze transfer naar Gal Oya Lodge, rest van de dag vrij te besteden.

Avondmaal en overnachting in het Gal Oya lodge 4*.

Dag 11
GAL OYA

Vandaag maken we een boottocht op het meer met daarna een jeepsafari in dit ongerepte stukje natuur. Hier kunnen we olifanten spotten die van het land naar het eiland in het meer zwemmen, een unieke ervaring. Facultatief kun je nog andere activiteiten doen vanuit de logde of gewoon genieten van de natuur rond de lodge.

Avondmaal en overnachting in het Gal Oya lodge 4*.

Dag 12
NUWARA ELIYA

Na het ontbijt trekken we verder de bergen in en al snel zie je alleen nog maar de kleurrijke theeplantages. We bezoeken op één van de plantages een theefabriek waar je alles leert over thee. Uiteraard kunnen we ook proeven en als men wilt een pakje kopen. In de bergen heb je ook diverse watervallen. Ze trekken altijd veel bekijks. Eenmaal in Nuwara Eliya zullen we merken dat de Engelsen hier aardig hun stempel hebben gedrukt op de architectuur. Het postkantoor is er een goed voorbeeld van.


Avondmaal en overnachting in het Jetwing St Andrews hotel 4*.

Dag 13
HORTON PLAINS - ELLA - YALA

Deze morgen moeten we heel vroeg uit de veren, zodat we tijd genoeg hebben om naar het Horton Plains nationaal park te gaan. Dit geeft ons de grootste kans op een mooi uitzicht zonder mist. Hier maken we een wandeltocht door de graslanden en nevelwouden van dit natuurpark, de langste wandeling is 9.5km en duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Hoogtepunt is het uitkijkpunt World’s End. Bij dit punt eindigt het plateau in een afgrond van maar liefst 870 meter met een fantastisch uitzicht als gevolg. Ook spectaculair zijn de Baker Falls, een brede serie watervallen van 22 meter hoog. Daarna keren we terug naar het hotel om vandaar richting Ella te rijden. Na +/- 2uur maken we hier een stop.

Dit is een mooie gelegenheid om tijdens de koffiestop te genieten van het schitterende uitzicht op de Ella Gap, een kloof tussen de bergen waardoor we kilometers ver kunnen kijken naar de achterliggende laaglanden van Zuid-Sri Lanka. We vinden er ook de beroemde Ravana watervallen. De waterval loopt trapsgewijs uit een ovale holle rots. Daarna rijden we verder naar Yala.

Avondmaal en overnachting in het Jetwing Yala 4*.

Dag 14
YALA - BUNDALA

Deze voormiddag gaan we op  safari in het Yala National Park, dit is het op een-na-grootste park en het beslaat een vrij droog kustgebied met graslanden, struikgewas, moerasgebied en rotsen. Naast olifanten, herten en buffels is het Yala National Park ook een van de beste plaatsen om een luipaard te spotten. Andere zoogdieren die hier leven zijn de toque makaak, de rode loris, de civet en wilde kat. Ook huisvest  het park bijzondere reptielen waaronder de zoutwaterkrokodil, de Indische cobra, de russell’s adder en de vijf bedreigde zeeschildpadsoorten komen hier aan land om hun eieren te leggen. In de namiddag gaan we op safari in het Bundala NP. Dit is een minder bekend park, waarschijnlijk door de geringe kans op het spotten van olifanten. Voor vogelliefhebbers is het echter een schitterend park. Bij een poel treffen we ooievaars (painted stork), lepelaars, zilverreigers en ibissen aan. Er zitten verschillende soorten roofvogels, pauwen, papagaaitjes, bijeneters en andere vogels. Naast de vogels komen we regelmatig leguanen, krokodillen en apen tegen. We sluiten de safari af met een blik op de Indische Oceaan. Een mooie baai, brede stranden, rieten vissershutten en bootjes.

Avondmaal en overnachting in het Jetwing Yala 4*

Dag 15
GALLE – KOSGODA - NEGOMBO

Vandaag bezoeken we het historische stadje Galle, hier bevindt zich een V.O.C. fort dat nog grotendeels intact is. Het fort is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed en is zeker een bezoekje waard. De imposante bastions en torens maken ook nu nog indruk en in het stadje zelf ziet u nog Hollandse huizen en de Nederlandse kerk uit 1752. In de kerk zijn nog talloze grafstenen met Nederlandse inscripties uit die tijd te zien. Ook brengen we een bezoek aan Kosgoda, gekend door de verschillende schildpadden centrums. Hier worden eieren van zeeschildpadden gekocht van vissers die ze 's nachts uit de nestkuilen stelen. Als de hatchery ze niet koopt worden de eieren geconsumeerd of de schildpadjes op de zwarte markt verkocht, zodat er schoenen en tassen van gemaakt kunnen worden. De eieren die gekocht zijn worden uitgebroed. Dit duurt ongeveer 50 dagen. De schildpadjes gaan dan twee dagen in een bassin voordat ze in zee uitgezet worden.

Daarna rijden we  via de autosnelweg terug naar Negombo.

Avondmaal in het Jetwing Beach 5*. Behoud van de kamers tot aan de transfer naar de luchthaven.
Dag 16
COLOMBO - BRUSSEL

Vandaag vliegen we terug naar Brussel.

Praktische info

zomer +3.5, winter +4.5
Engels, Singalees, Tamil
Internationale reispas, visum
Sri Lankaanse Roepie (LKR)
Heel het jaar door. Het noordoosten kun je niet bezoeken in onze wintermaanden, dus vanaf november tot maart.
Wil jij ook deze onvergetelijke vakantie beleven?

Onze tip

Het Minneriya National Park wordt ook wel ‘The Gathering’ genoemd. In dit park vind je namelijk de grootste samenkomst
van Aziatische olifanten ter wereld. De reden dat hier veel olifanten zitten is, omdat Minneriya National Park deel uit
maakt van een route die de olifanten afleggen tussen het National Park en Kaudulla en Wasgomuwa National Park. In
augustus en september vind je hier de meeste olifanten.

De omgeving

Ervaring van een medereiziger

Wij zijn al regelmatig meegegaan op groepsreis met Horizon Select. Voor ons is dat de meest ideale manier van reizen. Geen zorgen, leuke sfeer en de perfecte begeleiding bij de excusies. Sinds we Horizon Select hebben ontdekt verleggen mijn vrouw en ik onze grenzen en durven we naar landen gaan die we vroeger nooit zouden boeken.

Bekijk ook eens

Persoonlijke droomreizen

Bekijk onze mooiste bestemmingen

Alle bestemmingen zijn voorgesteld als een voorbeeld vakantieplanning.
Wij maken jouw vakantie op maat! Boek nu jouw droomvakantie.

Volg ons


       
All rights reserved - Horizon Select - algemene voorwaarden - privacy policy
edit afsluiten