Call us
Deze reis afdrukken
Vanaf € 4800
Deze reis is een voorbeeld hoe jouw vakantie er kan uitzien. Wij maken elke reis op maat volgens jouw wensen.
  #watervallen    #natuur    #actief    #safari  
@Azië
Wil jij ook deze onvergetelijke vakantie beleven?

Sri Lanka Actief

Op zoek naar de reis van je leven. Dit zou het kunnen zijn! Sri Lanka is het mooist in zijn veelzijdigheid. Deze rondreis biedt je van alles wat: cultuur, natuur, safari, maar met de klemtoon op actief beleven. Zo ontdek je de mooiste watervallen van het land, spot je de meest uitzonderlijke diersoorten en trotseer je de meest spectaculaire wildwateren en de mooiste surfgolven. Spring op je montainbike en verken de historische stad Polonnaruwa. Beklim het Sigiriya-rotsfort, tuur naar walvissen en duik tussen de wonderlijke coraalriffen van Trincomalee. Ontdek het volledige programma en haal je hart op aan dit land van avontuur en actie.

Hier komt de map

Dag 1
LUCHTHAVEN – NEGOMBO

Na aankomst op de luchthaven van Negombo ontmoet je een van onze vertegenwoordigers. Hij zal je voorstellen aan je eigen Engels sprekende chauffeurgids die je naar Negombo stad zal brengen.

Naast de stranden waar Negombo bekend om staat, heeft de stad zelf een stijl die beïnvloed is door het koloniale verleden en de katholieke kerk. Attracties zijn onder meer overblijfselen uit de Nederlandse periode, waaronder de Nederlandse gracht en de oud-Hollandse fortpoort. Er is een selectie van eeuwenoude kerken, kleine vissersdorpjes in de directe omgeving en een aantal interessante tempels iets verder landinwaarts. Je maakt ook een boottocht in de lagune.

Dag 2
YAPAHUWA - ANURADHAPURA

Na het ontbijt rij je naar Anuradhapura met onderweg een bezoek aan Yapahuwa. Dit oude fort stijgt tot een hoogte van 90 m boven de omliggende vlaktes. Yapahuwa was een van de kortstondige hoofdsteden van het middeleeuwse Sri Lanka. Deze citadel, die halverwege tussen Kurunagala en Anuradhapura ligt, is gebouwd rond een enorme granieten rots die abrupt bijna honderd meter boven de omliggende laaglanden uitsteekt. In 1272 verplaatste koning Bhuvenakabahu de hoofdstad van Polonnaruwa naar Yapahuwa in het licht van de invasies van Dravidius uit Zuid-India, en bracht het Heilige Tandrelikwie met zich mee. Na de dood van koning Bhuvenakabahu in 1284 vielen de Pandyanen van Zuid-India Sri Lanka opnieuw binnen en slaagden erin de Heilige Tandrelikwie te veroveren. Na de verovering werd Yapahuwa grotendeels verlaten en bewoond door boeddhistische monniken en religieuze asceten. Daarna verder naar Anuradhapura, die ook de hoofdstad van Sri Lanka was in de 5e eeuw voor Christus. De grootste schatten van de stad zijn de dagoba's die zijn gemaakt van bakstenen en halfrond van vorm. De meest opvallende van deze dagoba's zijn de Ruvanveliseya die dateert uit de 2e eeuw voor Christus en is 300 voet in diameter. De Jetawanarama is 370 voet en de Thuparama Dagoba omhult het sleutelbeen van de Boeddha. Het bekendste relikwie van de stad is de heilige Bo-boom, die naar verluidt is gegroeid uit een tak van de boom waaronder de Boeddha de verlichting bereikte. Het werd 2250 jaar geleden geplant en is de oudste historisch geverifieerde boom ter wereld.

Dag 3
WILPATTU - MIHINTALE

Na een vroeg ontbijt ga je op jeepsafari in het Wilpattu National Park, waar je vooral op zoek gaat naar 3 dieren: het luipaard, de luiaardbeer en de Aziatische olifant. Dit is één van de weinige plaatsen waar je deze dieren samen op één locatie in Sri Lanka vindt. Deze dieren zijn niet geïsoleerd. Geduld is wel vereist als je deze dieren wilt spotten. Wilpattu is het grootste nationale park van Sri Lanka en werd in 1938 uitgeroepen tot Nationaal Park. Het bijzondere aan dit park is het grote aantal Villus (meren) waar je naar het wilde leven en vele soorten vogels kunt kijken. Luipaarden zijn het beroemdste dier in dit park, maar je vindt er ook gevlekte herten, Sambhur, blaffende herten, wilde zwijnen, wilde buffels, luiaard beer, mangoest, krokodillen en pauwen. Na de safari in Wilpattu rij je naar Mihintale. Mihintale wordt beschouwd als de bakermat van het boeddhisme in Sri Lanka. De rots is bezaaid met heiligdommen en rotswoningen. Een grote trap van 1.840 treden gemaakt van granieten platen van 15' breed, leidt naar de top vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het omliggende platteland.

Dag 4
KINNIYA – TRINCOMALEE

Na het ontbijt rij je naar Trincomalee. Onderweg bezoek je Kinniya Warmwaterbronnen, deze bestaan uit zeven verschillende bronnen, ieder met zijn eigen temperatuur. De bodem van de bronnen bestaat uit kwarts, waardoor het water helder en niet modderig is. Er wordt beweerd dat het water helende eigenschappen heeft tegen verschillende huidaandoeningen, artritis en reuma. Men gaat er vanuit dat de heetwaterbronnen uit de tijd van Koning Ravana zijn (ca. 5000 jaar geleden), waar ze onderdeel waren van een groot Boeddhistisch complex. Ook bezoek je de Koneswaram tempel, deze is te bereiken via Fort Frederick en ligt bovenop de Swami rots. De Hindoe tempel, ter ere van de god Shiva, heeft een oude historie. De plek werd 2400 jaar gebruikt voor verering. De originele tempel werd in 1623 vernietigd door de Portugezen voor de bouw van Fort Frederick. In 1952 werd de tempel, vanwege het religieuze belang herbouwd. Deze tempel heeft een geschiedenis die begint 300 v.Chr. en is een van de rijkste, belangrijkste en meest bezochte in Azië.

Dag 5
TRINCOMALEE - DUIF EILAND

Op deze ochtend vertrek je vroeg om walvissen te spotten. Ten noorden van Trincomalee ligt het rustige dorpje Nilaveli. Sri Lanka is een hotspot als het gaat om whale watching, vanwege de grote populatie van blauwe vinvissen en potvissen. De ideale tijd in Trincomalee voor whale wachting is van juni tot september. In de namiddag ga je snorkelen naar Duif eiland. Duif eiland National Park bestaat uit twee eilandjes net buiten de kust van Nilaveli Beach. Het heeft zijn naam te danken aan de Rotsduif die beide eilandjes hebben gekoloniseerd. Het reservaat bevat een van de best overgebleven koraalriffen van Sri Lanka. Er leven meer dan 100 koraalsoorten en meer dan 300 soorten koraalvissen. Vanuit Nilaveli beach kun je ook vetrekken naar de vele duiklocaties van Trincomalee. De meeste duiklocaties zijn tot 18m diepte en liggen maximaal 20 minuten vanaf Nilaveli beach.

Dag 6
POLONNARUWA

Na het ontbijt rij je naar Habarana. Daar bezoek je de historische stad Polonnaruwa per mountainbike. Deze stad lag gedurende meer dan 600 jaar verscholen onder het bladerdak van de jungle en straalt nog steeds een mysterieuze sfeer uit. Polonnaruwa werd in het jaar 1070 na Anuradhapura de tweede hoofdstad van het oude Sri Lanka en was toen al voorzien van een perfect irrigatiesysteem. Tegenwoordig vind je hier prachtige ruïnes van de ooit zo schitterende tempels en paleizen. De mooiste zijn de Vadatage en de Gal Vihara met zijn vier enorme boeddha’s die ieder uit één steen gehouwen zijn. Hier vind je ook de mooiste maanstenen van het eiland. In 1982 werd Polonnaruwa uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Lankatileke, Tivanka en Thuparama zijn de mooiste en grootste heiligdomruïnes en Tivanka heeft het beste voorbeeld van fresco's uit de Polonnaruwa-periode. Ook Gal Vihare is een rotsheiligdom en heeft vier Boeddhabeelden: twee zittend, een staand en een achterover leunend. Deze zijn allemaal gehouwen uit één rotsblok, net zoals het beeld van de grote koning Parakrama Bahu I.

Dag 7
SIGIRIYA - MINNERIYA

Na een vroeg ontbijt beklim je het Sigiriya-rotsfort. Het staat ook bekend als Lion Rock vanwege de enorme leeuw die vroeger bij de ingang van het fort stond. Binnen zijn drievoudige waterkering stijgt de enorme rots bijna tot een ongelooflijke hoogte van 180 meter. Op de top staan ​​de fundamenten van wat ooit een groot en weelderig paleis en tuinen was, compleet met zwembad. Deze beklimming van de Sigiriya leeuwenrots is pas echt een avontuur! De klim naar boven wordt dubbel beloond: allereerst geniet je van een prachtig uitzicht over de jungle én je ziet één van de grootste antieke kunstschatten van Sri Lanka: de eeuwenoude fresco’s van de 21 wolkenmeisjes.

In de namiddag ga je op jeepsafari in het Minneriya NP. Dit National Park met een oppervlakte van 8889 hectare is beroemd om zijn grote populatie olifanten in kuddes van 100 tot 150. Naast de wilde olifanten tref je er ook wilde buffels, wilde zwijnen, gevlekte herten, Sambhur, krokodillen, jakhalzen, 9 soorten amfibieën, 25 soorten reptielen, 160 vogelsoorten, 26 vissoorten en 78 vlindersoorten.

Dag 8
DAMBULLA - MATALE – MADULKELLE
Deze ochtend bezoek je de Dambulla-grottempel. Deze beroemde rotstempel uit de eerste eeuw voor Christus beschermden koning Walagamba tijdens zijn 14 jaar ballingschap uit Anuradhapura.

Toen hij de troon herwon, bouwde hij de mooiste rotstempels die op het eiland te vinden zijn. In de eerste grot is een liggende afbeelding van de Boeddha 47 voet lang uit de rots uitgehouwen. Er zijn overal afbeeldingen van godheden die geassocieerd worden met het boeddhisme. De fresco's op de muren en het plafond zijn hier de oudste, maar ze zijn overschilderd in de Kandy-periode.

In de Tweede Grot, de mooiste en de grootste van allemaal, staan ​​150 levensgrote beelden van de Boeddha in verschillende houdingen. Daarna rijd je naar Madulkelle, met onderweg een bezoek aan de kruidentuinen van Matale. Hier verbouwen ze kaneel, kardemom, peperplanten en andere kruidenbomen. In alle kruidentuinen worden bezoekers rondgeleid en wordt elke boom en plant uitgelegd, aan het einde van de rondleiding wordt het gebruik ervan in voedselbereidingen uitgelegd. Op het einde van de dag kom je aan in Madulkelle.
Dag 9
MADULKELLE

Na een vroeg ontbijt, volgt je transfer per Tuk Tuk naar Mini World’s End. Dit is een spectaculair uitkijkpunt in het Knuckles-gebergte. Het is een steile helling met een diepe afgrond van 1192 meter. Op dit punt krijg je een prachtig en panoramisch uitzicht op de omgeving.

Daarna bezoek je enkele indrukwekkende watervallen, waaronder Huluganga Ella, Saree Ella en Jodu Ella. De Huluganga Ella is de eerste waterval die je tegenkomt op de weg van Wattegama naar Bambarella. Het is de grootste waterval in het gebied, gevoed door de rivier Huluganga zelf. Gelegen midden in de stad Huluganga, zou je gemakkelijk voorbij kunnen gaan zonder de enorme waterval op te merken, omdat deze zich direct onder de brug over de rivier Huluganga bevindt. Deze waterval is 75 m hoog en een van de hoogste watervallen in de Knuckles regio.

Daarna moet je verder reizen naar Bambarella op de hoofdweg om de andere twee watervallen in het gebied te zien, bekend als Saree Ella en 25 meter hoog. De Jodu Ella-waterval kreeg zijn naam omdat hij als twee afzonderlijke stromen (joduwa in sinhala) van de bergtop valt. De bron van de waterval is de rivier Moragaha, die begint bij de Knuckles Mountain Rage. Deze waterval is 45 meter hoog.

Dag 10
PINNAWALA – KANDY

Na het ontbijt bezoek je het Pinnawala Elephant Orphanage. Het olifantenweeshuis van Pinnawala biedt bezoekers de beste kans om een ​​groot aantal olifanten van dichtbij te zien. Het weeshuis is in 1975 opgericht en begon met zeven weesolifanten. Bijgestaan ​​door lokale en buitenlandse olifantenexperts, startte Pinnawala een succesvol kweekprogramma in gevangenschap en de eerste babyolifant werd er geboren in 1984. Het weeshuis bezoek je best tijdens het voederen dan kan je zien hoe de babyolifanten flesvoeding krijgen. Daarna gaat de hele kudde  naar de rivier in de buurt om te baden en te spelen.

Na dit unieke schouwspel rij je naar Kandy waar je laat in de middag een stadstour door Kandy maakt, inclusief een bezoek  aan de Tempel van de Heilige Tand, Upper Lake Drive, Market Square, Gem Lapidary, enz ... Kandy, de hoofdstad van de heuvels, is een ander "werelderfgoed". Het was het laatste bolwerk van de Singalese koningen tijdens de Portugese, Nederlandse en Britse heerschappij en uiteindelijk na een overeenkomst in 1815 afgestaan ​​aan de Britten. Voor de boeddhisten van Sri Lanka en de wereld is Kandy een van de meest heilige plaatsen, aangezien het de thuisbasis is van de "Dalada Maligawa", tempel van de Heilige Tand-relikwie van Buddha.

Dag 11
KITULGALA - NUWARA ELIYA
Na het ontbijt rij je naar Nuwara Eliya, maar eerst ga je wildwaterraften in Kitulgala.

Kitulgala, gelegen in het westen van Sri Lanka, is een klein pittoresk dorpje in de uitlopers van het regenwoud, grenzend aan het stromende water van de Kelani-rivier. Met zijn weelderige groene landschap, is het de perfecte avontuurlijke locatie voor wildwatervaren. Het laatste deel van de route kun je zelf in het water springen en je laten meevoeren door de stroming. Waar je ook voor gaat, het blijft een mooie tocht door de prachtige, wilde natuur van Kitulgala. Hier is tevens de bekende film Bridge over the River Kwai opgenomen.

Voor je Nuwara Eliya bereikt  bezoek je nog een theeplantage. Je maakt er een kleine tour door de fabriek waarbij ze je laten zien hoe het hele proces in z’n werk gaat. Na de tour heb je nog de mogelijkheid om de verschillende soorten thee te proeven en te kopen. Nuwara Eliya, het ‘Klein Engeland’ van Sri Lanka, ligt tegen een prachtige achtergrond van bergen, valleien, watervallen en theeplantages. Het zou een van de koudste plekken van het eiland zijn, maar het is eigenlijk net een Engelse lentedag, hoewel de temperatuur 's nachts wel daalt. Rondom Nuwara Eliya zie je bewijs van de Britse invloed. Huizen zijn als landhuizen of herenhuizen in Queen Ann-stijl.
Dag 12
HORTON PLAINS - ELLA - YALA

Wil je naar het Horton Plains nationaal park, dan zal je heel vroeg je bed uit moeten. Dit geeft je de grootste kans op een mooi uitzicht zonder mist. Hier maak je een wandeltocht door de graslanden en nevelwouden van dit natuurpark. De langste wandeling is 9,5 km en duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Hoogtepunt is het uitkijkpunt World’s End. Bij dit punt eindigt het plateau in een afgrond van maar liefst 1200 meter met een fantastisch uitzicht als gevolg.

Ook spectaculair zijn de Baker Falls, een brede serie watervallen van 22 meter hoog. De Horton Plains is tevens de koudste en meest winderige locatie van het land. Na deze wandeling ga je de nieuwste uitdaging in Sri Lanka aan, namelijk de Flying Ravana, de eerste zipline-activiteit in Sri Lanka. De zipline is 550 meter lang en het duurt ongeveer 35 - 40 seconden. Alle beveiligingsapparatuur (helmen enz.) zijn voorzien. Vanaf het eindpunt is er een pendeldienst om terug te keren naar het startpunt.

Onderweg naar Yala breng je nog een blitsbezoerk aan de Ravana Ella-watervallen. Deze is 25 meter hoog en bevind zich dicht bij de weg van Ella naar Wellawaya, ongeveer 6 km ten zuiden van Ella.

Dag 13
YALA - BUNDALA

Vandaag ga je op safari in het Yala National Park, dit is het op een-na-grootste park en het beslaat een vrij droog kustgebied met graslanden, struikgewas, moerasgebied en rotsen. Naast olifanten, herten en buffels is het Yala National Park ook een van de beste plaatsen om een luipaard te spotten. Andere zoogdieren die hier leven zijn de toque makaak, de rode loris, de civet en wilde kat. Ook huisvest  het park bijzondere reptielen waaronder de zoutwaterkrokodil, de Indische cobra, de russell’s adder en de vijf bedreigde zeeschildpadsoorten komen hier aan land om hun eieren te leggen.

In de namiddag volgt er nog een safari, maar ditmaal in het Bundala National Park.  Dit is een minder bekend park, waarschijnlijk door de geringe kans op het spotten van olifanten. In het hele park lopen er maar vier rond. Voor vogelliefhebbers is het echter een schitterend park. Bij een poel treffen we ooievaars (painted stork), lepelaars, zilverreigers en ibissen aan. Er zitten verschillende soorten roofvogels, pauwen, papagaaitjes, bijeneters en andere vogels. Naast de vogels komen we regelmatig leguanen, krokodillen en apen tegen. We sluiten de safari af met een blik op de Indische Oceaan. Een mooie baai, brede stranden, rieten vissershutten en bootjes.

Dag 15
RECREATIE - ARUGAM BAAI
Er zijn drie bekende surfspots waar je goed kunt surfen.

Main Point : Dit is de bekendste surfspot in Arugam Bay. Dat betekent ook dat je hier zeker niet de enige bent. Doordat het zo druk is, kun je beter naar andere, rustigere stranden gaan als je wil leren surfen. Dit strand is meer voor ervaren tot gevorderde surfers.

Peanut Farm :  Dit strand en de surfplek ligt iets meer afgelegen waardoor het een stuk rustiger is. Zeer populair en zeer aan te bevelen. Ook dit strand is voor de iets meer ervaren surfers, hoewel er ook een golven zijn voor beginners.

Whisky Point :  Het is een bekend punt voor beginnende surfers gezien de kleine, maar uitstekende golven. Je vindt hier daarom ook veel surflessen en scholen.
Dag 16
GAL OYA
Na het ontbijt rij je terug ietsje naar het binnenland, naar Gal Oya.
Gal Oya is één van Sri Lanka’s meest ongerepte nationale parken en een uitstekende locatie om de Aziatische olifant in het wild te observeren. Een groot gedeelte van het park bestaat uit water en het is dan ook een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Uniek aan Gal Oya zijn de fantastische safari’s per boot, iets wat je niet op andere locaties in Sri Lanka kan doen. Het is een magische ervaring om een groep olifanten te kunnen observeren vanaf het water wanneer zij grazen bij de rivieroevers of zich wassen in het verfrissende water.

Daarnaast werkt men nauw samen met de naast de lodge wonende Vedda’s, de inheemse bevolking van Sri Lanka. Een wandeling met één van de Vedda’s is absoluut een onvergetelijke en unieke ervaring!
Dag 18
PASSIKUDAH

Na het ontbijt rij je richting oostkust voor nog een dagje strandvakantie. Passikudah is meer geschikt voor mensen die van wat meer rust houden. Dit is een kleinschaliger dorp, maar ook hier vind je verschillende resorts met veel faciliteiten. Passikudah biedt voor ieder wat wils. Zoek je een rustige, intieme sfeer, kies dan voor een van de kleinschalige boutique hotels in ons aanbod. Zoek je een resort waar veel te doen is, ook dan beleef je in Passikudah een geweldige vakantie.

Dag 19
PASSIKUDAH - BATTICALOA - LUCHTHAVEN

Na het ontbijt vertrek je  naar de luchthaven van Batticaloa voor je binnenlandse vlucht met

Cinnamon Air naar Colombo. Daarna volgt je aansluitende vlucht naar Europa.

Praktische info

zomer +3.5, winter +4.5
Engels, Singalees, Tamil
Internationale reispas, visum
Sri Lankaanse Roepie (LKR)
Heel het jaar door. Het noordoosten kun je niet bezoeken in onze wintermaanden, dus vanaf November tot Maart.
Wil jij ook deze onvergetelijke vakantie beleven?

Onze tip

Sri Lanka is niet alleen gezegend met prachtige stranden, in het kristalheldere water kun je ook fantastisch duiken en snorkelen. De populairste snorkel- en duiklocatie is Duif eiland of Pigeon’s Island, gelegen 1 kilometer voor de kust van Nilaveli. Er leven meer dan 100 koraalsoorten en meer dan 300 soorten koraalvissen, waaronder blacktip rif haaien en zeeschildpadden. Heb je geen ervaring met duiken? Geen probleem. Aangezien het rif hier ondiep is, zie je met snorkelen bijna net zoveel als met duiken.

De omgeving

Horton Plains
Hulugana Ella Falls
Sri Lanka Luipaard
Polonnaruwa

Ervaring van een medereiziger

Over deze reis kan ik honderd uit vertellen en toch kort zijn: fantastisch! Samen met vrienden was ik op zoek naar een reis die ons van de ene naar de andere verbazing bracht, maar waar we wel wat inspanning voor moesten doen. Deze actieve ontdekking van Sri Lanka loste elke verwachting in. Het hoogtepunt? Moeilijk te zeggen, maar als ik er dan toch eentje moet uikiezen, dan is het wel het snorkelen in de koraalriffen van Trincomalee. Nog nooit heb ik zo iets moois gezien.

Bekijk ook eens

Persoonlijke droomreizen

Bekijk onze mooiste bestemmingen

De op deze website opgenomen reizen zijn voorbeeldreizen, waarbij de opgegeven vanafprijzen, richtprijzen zijn voor dit specifieke programma. Let wel, deze richtprijzen zijn steeds EXCLUSIEF de prijs voor de vluchten.

Wij maken jouw vakantie op maat! Boek nu jouw droomvakantie.

Volg ons


                     All rights reserved - Horizon Select - algemene voorwaarden - privacy policy - duurzaamheid - partner worden
edit afsluiten